Sağlık

Günlük Hayatta Hepimizin Sıkça Kullandığı Karton Bardaklar Hakkındaki Tehlikeli Gerçeği Duymalısınız!

Hepimizin günlük hayatta çay ve kahve üzere sıcak içecekler içmek için kullandığı karton bardaklar üzerine yapılan bir çalışma, kesinlikle bilmeniz gereken ziyanlı sonuçları ortaya çıkardı. Buyurun ayrıntılar…

Kaynak: https://www.news-medical.net/news/202…

İş yerleri üzere kalabalık ortamlarda kahve ve çay üzere sıcak içecekleri tüketmek için hepimizin günlük hayatında sık sık karton bardaklar kullanıyoruz.

Karton bardaklar ve besin paketlemeleri, kullanım kolaylığı ve uygun fiyatı açısından dünya çapında tercih edilen eserler ortasında yer alıyor. Hatta geçtiğimiz 2019 yılında dünya çapında ortalama 264 milyar karton bardak üretildiği açıklandı.

Ancak Hindistan Teknoloji Enstitüsü’nden üç araştırmacının yaptığı bir çalışma, tüm dünyada bu kadar yaygın halde kullanılan karton bardakların taşıdığı kapalı bir tehlike olduğu ortaya çıktı!

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu’nun toplumsal medyada bu bahis hakkında yaptığı paylaşım birçok kişiyi endişelendirdi.

Gelin bu araştırmanın ayrıntılarına gelin bir göz atalım…

Öncelikle eski araştırmalara nazaran tek kullanımlık karton bardaklar ekseriyetle kahve ve çay üzere sıcak içecekleri tüketmek için tercih ediliyor.

Ortalama bir karton bardak yaklaşık yüzde 90 ila 95 oranında kağıt kullanarak yapılırken, geri kalan yüzde 5 ila 10’unu hidrofobik yani su geçirmez plastik sinema oluşturuyor.

Karton bardakların iç kısmı çoğunlukla polietilen ismi verilen bir termoplastik ile kaplanıyor. Polietilen ismi verilen bu husus, yıllık 100 milyon tondan fazla üretiliyor ve plastik pazarının toplam yüzde 34’ünü oluşturuyor!

Karton bardakların yanı sıra en çok kullanıldığı eserler ortasında plastik torbalar, sinemalar ve şişeler yer alıyor.

Plastiği işlemek ve kağıdın esneklik ve renk üzere özellikler kazanabilmesi için çok çeşitli katkı hususları kullanılıyor.

Şimdi gelelim bizim için epeyce büyük değer arz eden bir öbür noktaya yani bu bardakların ve paketlemenin zararlarına…

Araştırmacılar, bu çalışma için 5 farklı firmanın piyasaya sürdüğü tek kullanımlık karton bardakları alarak A, B, C, D ve E olarak isimlendirmişler.

Tüm örneklere iki farklı uygulama yapılmış: Birinci olarak karton bardaklara 85 ila 90 santigrat derece ortasında sıcak su koyulmuş ve 15 dakika dinlenmeye bırakılmış.

Bunun akabinde su ve plastik işlemeler; fizikî, kimyasal ve mekanik içerikler olarak farklı başka incelemeye alınmış.

Araştırmacılardan Sudha Goel, sonuçların ‘korkunç’ olduğunu söylüyor! 100 mililitrelik ve plastik kenarlı ortalama bir karton bardağın içinde 25 bin adet mikron boyutlu mikroplastik bulunmuş…

Bir öteki bulgu, karton bardaklardan sıcak içeceklerin içerisine mikroplastikler girebileceği tarafında olmuş.

Sudha’ya nazaran en çarpıcı nokta ise bardakların kaplamasında ağır metallere rastlanılması olmuş.

Anlayacağınız karton bardakların içinde bulunan ve sıcak suya çarçabuk karışan mikroplastikler, uzun vadede sıhhatimiz için büyük risk teşkil edebilir.

Son olarak sıradan tek kullanımlık karton bardakların üretiminde tercih edilen plastiğin tıpkı vakitte tabiatta geri dönüştürlemediğini ve etraf kirliliğine neden olduğunu hatırlatalım.

Siz ne düşünüyorsunuz bu araştırma hakkında? Haydi yorumlara!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu