Yaşam

Margaret Atwood’dan AI şirketlerine çağrı: Yazarları tazmin edin

Margaret Atwood, ‘Yazarlar Birliği’ adlı yazar haklarını koruma grubu tarafından başlatılan ve 8.000’den fazla yazarın imzasını taşıyan açık mektup kampanyasına katıldı.

Kanadalı yazar, AI şirketlerini yazarların telif hakkıyla korunan çalışmalarını teknolojilerine dahil etmeden önce izin almaya çağırdı.

Atwood’un da imzaladığı açık mektupta, “Milyonlarca telif hakkıyla korunan kitap, makale, deneme ve şiir, AI sistemleri için faturasız sonsuz yemek sağlıyor. Yapay zeka (AI) teknolojisini geliştirmek için milyarlarca dolar harcıyorsunuz. Yazımızı kullandığımız için bizi tazmin etmek adil, bu olmadan yapay zeka son derece sınırlı olurdu.”

OpenAI, Meta, Microsoft ve diğer yapay zeka üreticilerine gönderilen mektubun ortasında Pulitzer Ödüllü romancılar Jennifer Egan, Michael Chabon ve Louise Erdrich’in yanı sıra Jonathan Franzen, Celeste Ng, Nora Roberts ve Ron Chernow gibi yazarlar tarafından imzalandı.

“PROGRAMLANACAK ROBOTLAR DEĞİLİZ”

Kampanyaya katılan yazarlardan Nora Roberts yaptığı açıklamada, “Yazarlara yazmaları için para ödenmezse yazamazlar. İnsanlar okudukları hikayeleri yaratır ve yazar. Biz programlanacak robotlar değiliz ve yapay zeka, esasen yazılı insan hikayelerinden yararlanmadan insan hikayeleri yaratamaz.”

Margaret Atwood kimdir?

Kanadalı şair, yazar, eleştirmen, deneme yazarı, feminist ve çevre aktivisti. Özellikle ‘ütopya’ ve ‘distopya’ kavramlarını birleştirerek ‘ütopya’ adını verdiği bilim kurgu türündeki romanlarıyla tanındı.

Atwood’un Türkçe’ye çevrilen eserlerinin başında Damızlık Kızın Hikayesi, Kör Suikastçı, Adları Grace, Antilop ve Flurya, Yürek Gittiğinde, Tufan Vakti, Penelope ve Diğer Dünyalar yer alıyor. (KÜLTÜR SANAT HİZMETİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu