Ekonomi

TSB’den sigorta sektörü ekonomik etki analizi

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), Boğaziçi Üniversitesi iş birliğiyle hazırladığı “Türk Sigorta Sektörünün Ekonomik Etki Analizi” raporunu açıkladı.

Bloomberg HT’de yayınlanan raporun detaylarına göre sigorta sektörünün penetrasyon oranı şu anda yüzde 2,2 ve söz konusu oranın 3,2 veya 4,5’e çıkması halinde vergi gelirleri ne kadar artacak.

İlgili Makaleler

Rapora göre potansiyel senaryoda penetrasyon oranı yüzde 3,2’ye çıkarsa:

Tüm branşlarda yaşanacak büyüme, tüketim, yatırımlar, fiyatlar vb. vergi matrahına yapacağı olumlu etkinin doğal sonucu olarak tüm vergi kalemlerinde vergi matrahı ve tahsilat artışları ve bunun sonucunda önemli bir merkezi bütçe toplam vergi gelirlerinde artış beklenmektedir.

Buna göre toplam vergi gelirlerinde yüzde 1,33 büyüme ve 12,2 milyar TL artış bekleniyor. En büyük artışın yüzde 1,47 ve 3,9 milyar TL artışla KDV tahsilat gelirlerinde olması bekleniyor. ÖTV tahsilat gelirlerinde yüzde 1,11 ve 2,4 milyar TL artış olacak.

Türk sigorta sektörünün penetrasyon oranının yüzde 2,2’den yüzde 4,5’e çıkması durumunda Türkiye ekonomisine olası doğrudan etkileri ölçüldü.

Buna göre penetrasyon oranının yüzde 2,2’den yüzde 4,5’e çıkması halinde sigorta bölümünün GSYİH katkısında 35,3 milyar TL artış bekleniyor.

Pozitif sapma senaryosu altındaDiğer şubelerin GSYİH katkılarında ise 113,9 milyar TL artış olacağı varsayılmıştır.

Sanayi segmentinin GSYİH katkısında ise yüzde 2,35’lik büyüme ve 28,5 milyar TL’lik artış olacağı öngörülüyor.

Sigorta sektörünün değerli girdilerinden olan Emlak, Reklam, Hukuk ve Muhasebe Hizmetleri sektörlerinin GSYİH katkısında yüzde 2,82 büyüme ve 13,6 milyar TL artış olması bekleniyor.

Benli, ülke ekonomisine katkılarını her geçen gün artırmak için çok çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“2021 yılsonu itibarıyla Türk sigorta ve emeklilik sektörü 427 milyar TL toplam aktif büyüklüğüne, 104,9 milyar TL prim üretimine ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın 32 katı olan 230 trilyon TL kefalet rakamına ulaştı. 2022 yılında aktif büyüklüğü 616 milyara yükseldi.Prim üretimini 146,8 milyar TL’ye çıkaran sektörümüz hızla büyüyen bir ekosistem.

“Artış beklentiyi aşarsa uyum ön plana çıkıyor”

SEDDK Lideri Mehmet Akif Eroğlu, 2023 yılında taban fiyat artışına paralel olarak maliyetlerin ve primlerin yeniden değerlendirileceğini belirterek, “Asgari ücrette beklentilerimizin üzerinde bir artış olursa fiyatlarda bir düzeltme gelecek. ön.”

Sigorta Bilgi ve Denetleme Merkezi (SBM), zorunlu trafik sigortası tekliflerinin kurumun internet sitesinden alınabileceğini paylaştı.

Koru Sigorta Genel Müdürü Kasım Yılmaz, “Sigorta poliçeleri üzerinden alınan vergilerin düşürülmesi ve kişilerin sigorta poliçeleri için ödediği vergiler kapsamında tüm branşlarda vergi indirimi yapılması, sigortalılık oranını dolayısıyla sigortalının devletine olan yükü artıracaktır. Azaltılacak.”

BES’te her hafta kayıt yapın

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) 1 Aralık 2022’de açıkladığı bilgiye göre, katılımcı sayısının 7 milyon 809 bin olduğu BES’te toplam fon büyüklüğü 379 milyar lira oldu. Katılımcı sayısının 6 milyon 688 bin olduğu OKS’de fon büyüklüğü 30,6 milyar lira olarak kaydedildi. BES’in OKS ve devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğü 409,5 milyar TL’ye ulaşırken, katılımcı sayısı toplamda 14 milyon 497 bini aştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu